Celotna novica

Dvokorak Rogaške v polfinale državnega prvenstva

Košarkarji Rogaške so po izjemni zadnji četrtini dobili tudi drugo četrtfinalno tekmo proti Šenčurju (87:72) in se z izidom 2:0 uvrstili v polfinale Lige Nova KBM.

Damjan Novaković tudi tokrat ni mogel računati na Terrya Armstronga, v prvi minuti pa se je poškodoval še junak prve četrtfinalne tekme, Domen Bratož. Po izenačeni prvi četrtini so Šenčurjani tudi tokrat prevzeli pobudo in si v 2/4 priigrali prednost 11-ih točk (27:38). Domači košarkarji so se do polčasa približali na 35:40, po trojki Daishona Smitha na uvodu drugega polčasa pa se je vse začelo znova (40:40). Pred zadnjo četrtino so Šenčurjani zadržali minimalno prednost (58:59) in vsi smo pričakovali še eno napeto končnico.

A Slatinčani so v zadnji četrtini prestavili prestavo višje - Smith (24 točk, 6 skokov, 5 asistenc) je s tremi zaporednimi trojkami na noge dvignil Športno dvorano Rogaška Slatina, Rogaška pa je v 33. minuti povedla s 70:61. Slatinčani so zadnjo četrtino dobili kar z 29:13. Ob izjemno razigrani branilski navezi Smith-Vujačić je nov izjemen dvojni dvojček uspel Ronu Jacksonu (16 točk, 15 skokov), prispevek k izjemni zmagi pa so dali prav vsi košarkarji, ki so stopili na parket.

Kapetan Zupan (11) po tekmi ni skival zadovoljstva: "Zelo smo veseli, da nam je to uspelo in to celo v dveh tekmah. Vsi vemo, kakšna sezona je za nami, imeli smo precej vzponov in še več padcev. Čakali smo na ta četrtfinale. Bilo je izjemno težko, znova imamo težave s poškodbami, a vsa čast ekipi za to zmago."

Petar Vujačić se je tokrat ustavil pri 18-ih točkah: "Rad bi se zahvalil za to podporo navijačev in energijo, ki so nam jo dali vse do konca. Vedeli smo, da moramo držati korak do zadnje četrtine, nato pa jih zlomiti in to nam je tudi uspelo. Nismo se predali, nismo si želeli tretje tekme, vedeli smo, da je ta tekma na nek način odločilna."

Damjanu Novakoviću je po tekmi vidno odleglo: "Najprej se želim zahvaliti občinstvu, ki nas je podprlo kot v dobrih starih časih pred covid-19. V letih, odkar se play-off igra v tem formatu, smo šele druga ekipa, ki ji je uspela uvrstitev v polfinale iz Lige za obstanek. Jasno je, da ta naša ekipa tja ne sodi, a je tako pač bilo po spletu okoliščin in slabem uvodu v to sezono. Po tem, ko smo po Armstrongu ostali še brez Bratoža, smo vedeli, da bomo za zmago potrebovali tudi nekaj sreče, a smo na koncu prišli celo do presenetljivo visoke zmage. Še enkrat čestitke igralcem in zahvala publiki. Želim si, da dvorano napolnimo tudi v polfinalu, po vsej verjetnosti proti Cedeviti Olimpiji."

Rogaška zdaj čaka na zmagovalca dvoboja Krka-Cedevita Olimpija. Ljubljančani po prvi tekmi v Novem mestu vodijo z 1:0. Dvoboj Heliosa in Šentjurja bo odločila tretja tekma v Domžalah, Ilirija pa proti Podčetrtku vodi z 1:0.