KK Rogaška nekoč

Sprehod skozi zgodovino

Košarka v Rogaški Slatini se je začela igrati leta 1960. Leta 2020 smo tako praznovali že 60 let igranja v našem kraju. Leta 2010, ob 50-letnici, pa je izšla knjiga Zlatih 50 pod slatinskimi koši prezgodaj umrlega športnega novinarja, Janeza Terbovca.

ZAČETKI

Košarka v Rogaški Slatini ima dolgoletno tradicijo, leto 2020 pa je bilo jubilejno 60. Najbolj zaslužen za začetek igranja košarke v našem mestu je Ferdo Pak, ki je prišel iz Maribora, kjer so že igrali košarko. Okoli sebe je zbral skupinico zagretih fantov.

Ime Rogaške se je na lestvicah KZS prvič znašlo leta 1962, ko je Rogaška zaigrala v okrajni ligi Celje. Na sliki iz leta 1962 so Lado Bračun, Rudi Poš, Ferdo Pak, Franc Vukovič in štirje učenci steklarske šole.

Arhiv: Košarkarski klub Rogaška

PRVO ASFALTIRANO IGRIŠČE

Prvo asfaltno prevleko čez košarkarsko igrišče so v Rogaški Slatini naredili leta 1964. To je dalo nov zagon za delo v klubu, ki je hitro prišel pod sam vrh okrajne lige Celje.

Ob trenerju Ramskuglerju so na sliki igralci Vukovič, Djinovski, Pak, Krivec, Poš, Vičič, Drimel in Zore.

Arhiv: Košarkarski klub Rogaška

PRVI SPONZOR KLUBA

V košarkarsko ekipo so se vključevali vse mlajši igralci, tako da se je baza širila na vseh nivojih. Zagnanost košarkarjev je bila leta 1967 prvič nagrajena s klubskimi trenirkami. Leta 1968 je pokroviteljstvo nad klubom prevzelo Zdravilišče Rogaška in klub je dobil prve drese z reklamo na njih.

Arhiv: Košarkarski klub Rogaška
Arhiv: Košarkarski klub Rogaška

PRVAKI CELJSKE PODZVEZE

Rogaška je prvi večji uspeh doživela leta 1969, ko so bili fantje najboljši v Celjski podzvezi. Leto kasneje pa se je Rogaška uvrstila v II. republiško ligo - vzhod. V prvem letu med drugoligaši so Slatinčani zasedli 8. mesto, takrat še nedeljske tekme pa so bile izjemno obiskane.

Na sliki: Zore, Bertalanič, Markovinovič, Krivec, Vukovič, Glavnik, Tajnšek in Pak

Arhiv: Košarkarski klub Rogaška

ZA UVRSTITEV V 1. LIGO ZMANJKALA ENA ZMAGA

Že v drugi sezoni v drugoligaški druščini je bila Rogaška na pragu kvalifikacij za 1. ligo, a je na koncu zmanjkala le ena zmaga. Slatinčani so sezono tako končali na 3. mestu, za Šoštanjem in Slo. Bistrico.

Na sliki: Franc Vukovič-Pico, Krklec, Krivec, Markovinovič, Kranjc, Zore, Pak, Tanjšek, Rudi Jugovar

Arhiv: Košarkarski klub Rogaška

GOSTOVANJE OLIMPIJE

Na velikem prazniku košarke je v Rogaški Slatini na prijateljski tekmi gostovala prvoligaška Olimpija, ki jo je takrat treniral makedonski strokovnjak, Lazar Lečić.

Rogaška je v naslednjih letih sicer preživljala težke čase v spodnjem delu 2. lige, igrišče v Rogaški Slatini pa je veljalo za najbolj vroče. Sodniki, ki so večkrat delili krivico kot pravico, so tako kar nekajkrat bežali iz Rogaške Slatine, najbolj užaljeni navijači pa so jih pričakali še na Pečici.

Arhiv: Košarkarski klub Rogaška

KOŠARKA V KRIZI

Na začetku osemdesetih je prišlo do krize, saj so se starejši igralci umaknili, denarja ni bilo, nekaj igralcev je bilo v takratni JNA in klub je prenehal z delom v članski ekipi. Po dobrih dveh letih pa se je ta znova formirala in prevzel jo je Miloš Sagadin. Več uspeha v tem obdobju je imela ženska ekipa, ki se je pod vodstvom Milana Bastašiča prvič uvrstila v prvo republiško ligo.

Na sliki peterka kadetov/mladincev iz konca sedemdesetih: S. Žgajner, Rudi Jugovar, K. Ferjanič, J. Terbovc, A. Jugovar

Arhiv: Košarkarski klub Rogaška

ČLANI NAPREDUJEJO IZ LIGE V LIGO

Po ponovni vzpostavitvi članske ekipe se je iz Celja vrnilo nekaj mladincev, nekaj starejših domačih igralcev pa se je vrnilo na košarkarska igrišča in začel se je nov vzpon slatinske košarke.

Na sliki: trener Sagadin, Žgajner, Bruči, Krušič, Unverdorben, Tišma, Napast, Lojen, Pajenk, Bek, P. Markovinovič, Benčan

Arhiv: Košarkarski klub Rogaška

GOSTOVANJE CRVENE ZVEZDE

Po ponovnem vzponu slatinske košarke je leta 1985 v Rogaški Slatini na prijateljski tekmi gostovala beograjska Crvena Zvezda pod vodstvom legendarnega Ranka Žeravice.

Rogaška je odigrala sijajno sezono, ki jo je 19. aprila 1986 v takrat novi dvorani v Rogaški Slatini kronala z zmago nad Zagorjem in uvrstitvijo v 1.A SKL. Začelo se je desetletje nastopanja v prvi ligi, tekme v dvorani II. OŠ pa so bile pravi košarkarski prazniki.

Arhiv: Košarkarski klub Rogaška

HERCEGOVSKA NAVEZA

Dogajanje okrog košarke je dobilo velik zamah, liga pa je bila tako kvalitetna, da so bile okrepitve od drugod pravzaprav nuja. V Rogaški je tako ob koncu kariere zaigral Rajko Gospodnetić, največja okrepitev pa je bil Adnan Sarajlija, prvi Hercegovec v dresu Rogaške. Kot zanimivost, del sezone 2018/19 je v dresu Rogaške blestel tudi njegov sin, Mirza Sarajlija.

Adnan je v Rogaško Slatino leta 1987 najprej pripeljal Damirja Volarića, nato pa so prišli še Novaković, Jurković, Tabak, Čović, Lerić ...

Po seriji porazov konec osemdesetih je delo Miloša Sagadina kratek čas nadaljeval njegov pomočnik, Pero Markovinovič. Na klop Rogaške je nato sedel Srečko Žgajner - Felix, ki ga je po dveh letih zamenjal Stanislav Lukić.

Arhiv: Košarkarski klub Rogaška

DONAT MG OKREPILA NOVAKOVIĆ IN JURKOVIĆ

Po odhodu Stanislava Lukića je na klop Rogaške znova sedel Srečko Žgajner - Felix, Rogaška pa se je okepila z enim najboljših strelcev lige BiH, Damjanom Novakovićem.

Zaradi vojne v Bosni je v Rogaško prišel tudi Goran Janjić, ki je v klub priporočil še Ivico Jurkovića, s katerim sta sodelovala že pri mostarski Lokomotivi.

Jurković je sicer najprej odšel v Nemčijo, kjer je polagal asfalt, a po dveh mesecih je prišel v Rogaško Slatino: »Bolje kot asfalt in 12 ure dela vsak dan, čeprav sem bil sprva skeptičen, saj je bilo plačilo v Nemčiji od 2500 do 3000 nemških mark, v Rogaški pa najprej niti za povprečno plačo nisem zaslužil.«

Jurković je v sijajni karieri igral tudi za Olimpijo, Turk Telekom, Paok, Olympiacos, velik pečat pa je pustil tudi v dresu slovenske reprezentance.

Arhiv: Košarkarski klub Rogaška

PADLA JE SMELT OLIMPIJA

Rogaška je v sezoni 1995/96 pod vodstvom Ljubiše Markovića - Ribe prišla do petega mesta v državi in s tem do možnosti igranja v mednarodnem pokalu. Pred 1200 gledalci je na tekmi sezone 10. februarja 1996 s 87:85 padla tudi Smelt Olimpija. Zmago je z metom iz krilnega položaja šest sekund pred koncem Rogaški prinesel Samir Lerić. Za Olimpijo so takrat igrali Hauptman, Nesterović, Gorenc, Milič, Tušek, J. Daneu ... Tekmo je sodil Iztok Rems, za zapisnikarsko mizo pa je imel vse niti v svojih rokah Maro Markovinovič.

Arhiv: Košarkarski klub Rogaška

GOSTOVANJE NA CIPRU

Uspehi so prinašali tudi vse več skrbi. Klub, ki je deloval bolj na amaterskih osnovah, se je lotil profesionalizacije. Ob tem je žreb predkroga Pokala Radivoja Koraća Rogaški namenil oddaljeni Keravnos iz Cipra.

Slatinčani so zgodovinsko, prvo evropsko tekmo na domačem parketu izgubili z 72:73, Damjan Novaković je dosegel 27 točk. Na povratno tekmo v Nikozijo se je preko Budimpešte odpravila dvajsetčlanska delegacija - ob igralcih in trenerjih še člana UO, Zvone Murgelj in Andrej Bele, brata Drača, fizioterapevt Khalid Nasif, Srečko Kidrič in Janez Terbovc. Rogaška je na zahtevnem gostujočem parketu slavila s 64:55 in tako napredovala v skupinski del tekmovanja!

Rogaška se je v skupini O pomerila z italijanskim velikanom, Benettonom iz Trevisa, hrvaškim Zrinjevcem in litvanskim Olimpasom, a ostala brez zmage.

Arhiv: Košarkarski klub Rogaška

DOKONČEN RAZPAD

Košarka je šport, ki je v Rogaško Slatino prinesel veliko veselja, a žal tudi nekaj žalosti. Finančne težave, ki so pestile klub, so se v tem času le še stopnjevale. Rogaška je v sezoni 1996/97 v državnem prvenstvu zabeležila 4 zmage in 22 porazov. Med sezono je ekipo zapustilo kar nekaj igralcev, po slovesu glavnega trenerja, Ljubiše Markovića - Ribe pa je člansko ekipo vodil Damir Volarić. Po zadnji tekmi sezone 17. maja 1997 je klub enostavno ugasnil.

Arhiv: Košarkarski klub Rogaška

USTANOVITEV KK ROGAŠKA 98

Pogovori o ustanovitvi novega kluba so obrodili sadove 20. februarja 1998, ko je bil ustanovljen KK Rogaška 98, danes KK Rogaška. Prvi predsednik novoustanovljenega kluba je bil dr. Damir Franić.

Logotip je delo Iztoka Viranta, nekdanjega košarkarja Rogaške.

Arhiv: Košarkarski klub Rogaška

UVRSTITEV V 2. LIGO

V prvi sezoni igranja v 3. SKL (danes je to 4. SKL) je Rogaška zabeležila 16 zmag in le 2 poraza, v kvalifikacijah za 2. SKL pa so Slatinčani ostali neporaženi. Ekipo je vodil Milan Bastašič, na parketu pa so imeli glavno vlogo Štahl, Tabak in Pale Kosovec.

Rogaška je dve sezoni igrala v 2. SKL, leta 2001 pa je sledil nov izpad v najnižji rang tekmovanja, takrat 3. SKL, v kateri so Slatinčani igrali do leta 2006.

Na sliki: trener Bastašič, Štahl, Čretnik, Mlakar, Krivec, Tabak, Petovar, članica UO T. Tomič, pom. trenerja Lukić, Šipec, Iršič, Pale Kosovec, Lugarič, Čonžek, Jordan

Arhiv: Košarkarski klub Rogaška

NA KLOP ROGAŠKE BORIS ZRINSKI

Po ponovnem (administrativnem) preboju v 2. SKL je leta 2006 na klop Rogaške sedel Boris Zrinski, ki je leta 1981 svojo trenersko kariero začel prav v Rogaški Slatini. Že v prvi sezoni pod njegovim vodstvom je Rogaška po zmagi na odločilni tekmi na Jesenicah napredovala v 1. B SKL.

Leta 2007 se je po petih letih s predsedniškega položaja poslovil Srečko Kidrič, predsednik pa je postal Kristijan Novak, ki klubu predseduje še danes, že 14. leto!

Arhiv: Košarkarski klub Rogaška

PETRANOVIĆEVIH 38 TOČK

Boris Zrinski je na klopi Rogaške ostal štiri sezone. Ob svojem prihodu je na "pomoč" poklical legendarnega Veljka Petranovića, s katerim sta sodelovala že na Polzeli. Petranović je s svojimi igrami in borbenostjo na noge dvigoval vse bolj polno Športno dvorano Rogaška Slatina. Na tekmi proti Celjski KK je 22. decembra 2007 dosegel kar 38 točk, ob tem pa je zbral še 12 skokov! Uvodno sezono v 1. B SKL so Slatinčani sicer končali na 8. mestu.

Arhiv: Košarkarski klub Rogaška

ROGAŠKA BLIZU PRVE LIGE

Po uvodni sezoni v 1. B SKL in 8. mestu se je Rogaška pred sezono 2008/09 še dodatno okrepila. Prišli so "Mimi" Petrović, Beno Pungartnik, Semir Smajlović in Domen Ambrož. Rogaška si je z 21-imi zmagami in petimi porazi zagotovila dodatne kvalifikacije, a je v 1. ligo napredoval Rudar.

Na sliki: trener Zrinski, pom. trenerja Tabak, fiz. Kolar, Pešič, Petrović, Smajlović, Petranović, Ravnikar, Plavčak, župan Kidrič, predsednik kluba Novak, Šučur, Jotić, Čonžek, Pungartnik, Pale Kosovec, Markovinovič, Ambrož

Arhiv: Košarkarski klub Rogaška

ZNOVA V DODATNIH KVALIFIKACIJAH ZA 1. SKL

Pred sezono 2009/10 je Rogaško zapustil Petranović, dres Rogaške pa je oblekel Igor Spešič. Iz Laškega se je po Pešiču vrnil tudi Kos, med sezono pa je ekipo okrepil še Peter Marčič. Rogaška je v rednem delu sezone dosegla 20 zmag in 6 porazov, kar je zadostovalo za 2. mesto. V dodatnih kvalifikacijah pa so bili dvakrat boljši košarkarji Luke Koper.

Video povzetek druge kvalifikacijske tekme si lahko ogledaš tukaj » bit.ly/dod_kval.

Arhiv: Košarkarski klub Rogaška

50 LET KOŠARKE V ROGAŠKI SLATINI

Leta 2010 smo praznovali 50 let igranja košarke v našem mestu. Ob tej priložnosti je izšla knjiga Zlatih 50 pod slatinskimi koši žal mnogo prehitro umrlega Janeza Terbovca, klub pa je v Kulturnem centru Rogaška Slatina organiziral slavnostno akademijo, na kateri je predstavil tudi novo celostno grafično podobo. V preddverju je bila na ogled razstava o košarkarski zgodovini, ki jo je pripravil Srečko Kidrič. Ob 19. uri se je dogajanje preselilo v Športno dvorano Rogaška Slatina, kjer smo spremljali obračun domače Rogaške in beograjskega Partizana.

Nekaj video izsekov iz slavnostne prireditve si lahko ogledaš tukaj » bit.ly/50_let_kosarke.

Arhiv: Košarkarski klub Rogaška

SPEKTAKEL PROTI PARTIZANU

Po koncu slavnostne akademije v Kulturnem centru se je praznovanje 50-letnice preselilo v Športno dvorano Rogaška Slatina, kjer je natanko 25 let po gostovanju Crvene Zvezde gostoval še drugi beograjski velikan.

Nabito polna dvorana je lahko v živo spremljala eno najboljših ekip Partizana v zgodovini. Na parket so med drugim stopili Petar Božić, Dušan Kecman, Dragan Milosavljević, Vladimir Lučić, Jan Vesely, pa tudi Branislav Đekić, ki je leta 2018 za kratek čas oblekel tudi dres Rogaške! Partizan je to tekmo dobil z 71:91.

Video predstavitev obeh ekip si lahko ogledaš tukaj » bit.ly/rog_par.

Arhiv: Košarkarski klub Rogaška

ROGAŠKA V 1. LIGO!

V tretje gre rado. Po dveh neuspešnih poizkusih in neuspehu v dodatnih kvalifikacijah je Rogaški v sezoni 2010/11 vendarle uspelo. Pred začetkom sezone je Zrinskega na čelu ekipe zamenjal Matej Bakšič. Rogaška je zabeležila 24 zmag in le dva poraza in zanesljivo osvojila 1. mesto. 9. aprila 2011 po zadnji tekmi sezone s Hrastnikom je kapetan ekipe, Željko Jotić, tako dvignil pokal za prvaka 1. B SKL in veliko slavje v Rogaški Slatini se je začelo.

Arhiv: Košarkarski klub Rogaška
Arhiv: Košarkarski klub Rogaška
Arhiv: Košarkarski klub Rogaška

ROGAŠKA SLATINA GOSTI SUPERPOKAL

Po uvrstitvi v Ligo Telemach je Rogaški kot novincu v ligi tradicionalno pripadla tudi soorganizacija superpokala. Na uvodni tekmi nove tekmovalne sezone sta se v Rogaški Slatini pomerili Krka in Union Olimpija. Superpokalne lovorike se je veselila Krka, ki je bila boljša z 80:72.

Na predtekmi sta se na prvi tekmi 3. kroga Pokala SPAR pomerila domača Rogaška in Terme Olimia. Slatinčani so slavili z 89:58, Miljković je dosegel 28, le točko manj je dodal Blesić.

Foto: Aleš Černivec

UVODNA SEZONA V PRVI LIGI

Po uvrstitvi v najvišji rang slovenske moške klubske košarke je Rogaško pričakovano čakala težka sezona. Decembra je klop Rogaške zapustil Matej Bakšič, ekipo sta nato začasno vodila Tiho Tabak in Peter Markovinovič, marca pa je na klop Slatinčanov sedel Dragan Višnjevac. V 1. delu sezone je Rogaška zabeležila 8 zmag in 10 porazov, sezono pa je nadaljevala v t.i. ligi za obstanek. V drugem delu sezone so Slatinčani ob polovičnem izkupičku (5/5) brez težav obstali v 1. SKL.

Arhiv: Košarkarski klub Rogaška

ALL STARS V ROGAŠKI SLATINI

Športna dvorana Rogaška Slatina je leta 2012 gostila dan slovenske košarke. V osrednji tekmi je ekipa Eda Murića premagala ekipo Jake Blažiča (72:58). Na tekmi vseh zvezd sta domači klub zastopala Jotić in Miljković, v tekmovanju v zabijanju pa je slavil Nemanja Barač.

Nekaj video izsekov iz all-stars tekme si lahko ogledaš tukaj » bit.ly/all-stars-2012.

Foto: Uroš Hočevar/Delo & KZS
Foto: Uroš Hočevar/Delo & KZS
Foto: Uroš Hočevar/Delo & KZS
Foto: Uroš Hočevar/Delo & KZS
Foto: Uroš Hočevar/Delo & KZS

ROGAŠKA BLIZU LIGE ZA PRVAKA

Rogaška je v svoji drugi sezoni med elito v prvem delu zbrala 11 zmag in 7 porazov, a je bilo to premalo za uvrstitev v ligo za prvaka. Trenerja Višnjevca je februarja 2013 zamenjal Bojan Lazić, ki je v drugem delu sezone v ligi za ostanek Rogaško popeljal do šestih zmag in štirih porazov, Slatinčani pa so brez težav obstali v Ligi Telemach. Klub je med leti 2011 in 2013 nastopal pod imenom Rogaška Crystal.

Arhiv: Košarkarski klub Rogaška

NA KLOP ROGAŠKE DAMJAN NOVAKOVIĆ

Poleti 2013 se je v Rogaško Slatino, od koder nikoli ni zares odšel, vrnil Damjan Novaković. Po tem, ko je v Rogaški med leti 1992 in 1997 velik pečat pustil že kot igralec, je trenersko kariero začel v Šentjurju, se vmes za kratek čas preselil v Laško, leta 2013 pa je sedel na klop domačega prvoligaša. Našo člansko ekipo je 7x zapored popeljal v ligo za prvaka, dvakrat pa tudi v finale državnega prvenstva.

Arhiv: Košarkarski klub Rogaška

PRVIČ V LIGO ZA PRVAKA

Po tem, ko je vodenje članske ekipe prevzel Damjan Novaković, je Rogaška v prvem delu sezone 2013/14 vpisala 14 zmag in štiri poraze in se brez težav prvič uvrstila v ligo za prvaka. V drugem delu Slatinčani niso bili tako uspešni, na desetih tekmah so vpisali dve zmagi. V četrtfinalu so na odločilni tretji tekmi morali priznati premoč Heliosu pod vodstvom Zmaga Sagadina (82:75). Naslova državnih prvakov so se v tej sezoni veselili košarkarji Krke.

Arhiv: Košarkarski klub Rogaška

Članska ekipa je pred začetkom sezone doživela kar nekaj sprememb. Slatinčani so v prvem delu Lige Telemach zabeležili 13 zmag in 9 porazov in se drugič zapored uvrstili v ligo za prvaka. Po poškodbi Mijovića je Rogaško januarja okrepil Dražen Bubnić, februarja pa še Vladimir Matić. Slatinčani so ligo za prvaka (5/5) končali na visokem 3. mestu, v 1/4 finalu pa so se pomerili z Grosbasketom ...

Arhiv: Košarkarski klub Rogaška

PREKO GROSBASKETA DO POLFINALA S HELIOSOM

Po tem, ko so Slatinčani dobili prvi četrtfinalni obračun, na drugem pa so bili boljši Grosupeljčani, je o polfinalistu odločala tretja tekma. Rogaška je na krilih navijačev in 14 zadetih trojk slavila s 86:67, v polfinalu pa jih je čakal Helios, ki je s 7. pozicije izločil drugouvrščeno Union Olimpijo.

Najlepše utrinke iz odločilne tretje četrtfinalne tekme si lahko ogledaš tukaj » bit.ly/rog-gros.

Foto: Tadej Regent/Delo
Foto: Tadej Regent/Delo
Foto: Tadej Regent/Delo

PRVIČ V VELIKI FINALE

Po tem, ko se je Rogaška preko Grosbasketa sploh prvič uvrstila v polfinale državnega prvenstva, so Slatinčani naredili še korak naprej. Po zmagi na prvi (73:72) in porazu na drugi (82:66) je o finalistu odločala tretja tekma. Pred več kot 1000 navijači so se Slatinčani 18. 5. 2015 veselili zmage s 77:67 in zgodovinske uvrstitve v veliki finale državnega prvenstva.

Najlepše utrinke iz odločilne tretje polfinalne tekme si lahko ogledaš tukaj » bit.ly/rog-hel.

Foto: Arsen Perić, Aleš Fevžer
Foto: Arsen Perić, Aleš Fevžer
Foto: Arsen Perić, Aleš Fevžer
Foto: Arsen Perić, Aleš Fevžer
Foto: Arsen Perić, Aleš Fevžer

V FINALU ZMANJKALO TUDI NEKAJ SREČE

Po zgodovinski uvrstitvi v finale je v Rogaški Slatini vladala prava košarkarska evforija. Slatinčani so prvo finalno tekmo zanesljivo dobili (81:73), na drugi v Šentjurju pa so varovanci Damjana Novakovića v rednem delu zapravili napad za zmago, v prvem podaljšku pa sedem točk prednosti! Drugi podaljšek je z neverjetno trojko od table izsilil Đorđe Lelić. Šentjurčani so po dveh podaljških slavili z 88:81, kasneje pa so dobili tudi tretjo (57:65) in četrto finalno tekmo (67:65) za končnih 3:1. Na četrti tekmi je imela Rogaška napad za zmago in odločilno peto tekmo v Rogaški Slatini, a je trojka Čebularja, to sezono prvega strelca lige, ostala "na obroču".

Kot zanimivost, a ne v tolažbo: Rogaška je proti Šentjurju nazadnje izgubila 7. maja 2016, od takrat pa je zabeležila 10 zaporednih zmag.

Foto: Tadej Regent, Aljoša Kravanja, Aleš Fevžer
Foto: Tadej Regent, Aljoša Kravanja, Aleš Fevžer
Foto: Tadej Regent, Aljoša Kravanja, Aleš Fevžer
Foto: Tadej Regent, Aljoša Kravanja, Aleš Fevžer
Foto: Tadej Regent, Aljoša Kravanja, Aleš Fevžer

ROGAŠKO IZLOČIL KASNEJŠI PRVAK

Rogaško je pred začetkom sezone okrepil sploh prvi Američan v zgodovini kluba - Cory Remekun. Decembra se mu je po odhodu Matica Rebca pridružil še Darwin Dee Davis. Slatinčani so prvi del državnega prvenstva končali na 1. mestu. V 18-ih krogih so zabeležili 17 zmag in le en poraz. Po 5. mestu v ligi za prvaka (4/6) so se Slatinčani v četrtfinalu pomerili s Heliosom. Po tem, ko so Slatinčani na prvi četrtfinalni tekmi v Domžalah zapravili skoraj nemogoče (68:63), so v Rogaški Slatini prišli do izenačenja (76:64). Odločilna tretja tekma je pripadla Heliosu (74:58), ki se je na koncu veselil tudi naslova državnega prvaka. V finalni seriji so bili Domžalčani s 3:1 boljši od Zlatoroga.

Foto: Aleš Fevžer, Helios Suns
Foto: Aleš Fevžer, Helios Suns
Foto: Aleš Fevžer, Helios Suns
Foto: Aleš Fevžer, Helios Suns
Foto: Aleš Fevžer, Helios Suns

PO SLABEM ZAČETKU VELIKO BOLJŠE NADALJEVANJE

Navijače Rogaške je pred začetkom sezone 2016/17 razveselila prenovljena Športna dvorana Rogaška Slatina. Slatinčani so sezono sicer začeli z visokim porazom v Podčetrtku. Po tej tekmi je ekipo okrepil izkušeni Dragiša Drobnjak, Rogaška pa se je kljub nekaj težavam četrtič zapored uvrstila v ligo za prvaka, v kateri so varovanci Damjana Novakovića zabeležili 7 zmag in 3 poraze. V polfinalu so se Slatinčani pomerili z Zlatorogom.

Rogaška je prvo tekmo na domačem parketu izgubila (66:72), a po zmagi v Laškem (66:76) je o finalistu odločala tretja tekma v Rogaški Slatini. 12. maja 2017 se je Rogaška po zmagi s 74:57 veselila svoje druge uvrstitve v finale državnega prvenstva.

Foto: Aleš Fevžer
Foto: Aleš Fevžer
Foto: Aleš Fevžer
Foto: Aleš Fevžer
Foto: Aleš Fevžer

ROGAŠKA U17 DO 2. MESTA V DRŽAVI

Košarkarji Rogaške U17 so na zaključnem turnirju na Ježici potrdili dobre igre skozi celotno sezono. V polfinalu so varovanci Petra Markovinoviča premagali vrstnike iz Domžal (80:86), v velikem finalu pa so morali priznati premoč ljubljanski Olimpiji (70:51). Petar Vujačić je bil izbran za najboljšega igralca zaključnega turnirja.

Video posnetek finalne tekme si lahko ogledaš tukaj » bit.ly/finaleU17.

FINALNA SERIJA PROTI OLIMPIJI

Košarkarska evforija je v teh dneh povsem zajela najbolj košarkarsko mesto v Sloveniji. Na prvi tekmi v Rogaški Slatini je Nikola Janković s trojko ob zvoku sirene najprej izsilil podaljšek, v katerem je v zadnji sekundi zadel še za srečno zmago Olimpije s 87:89. Na drugi tekmi v Hali Tivoli je zmagovalca s "čudno" trojko tri sekunde pred koncem odločil Brandon Jefferson (75:73). Tretja tekma pred razprodano ŠD Rogaška Slatina je zanesljivo pripadla Rogaški (82:72), ki je tri dni kasneje v Tivoliju morali priznati premoč Olimpiji (94:78), ki je 24. 5. 2017 tako osvojila prvi naslov državnega prvaka v minulem desetletju.

Foto: Aleš Fevžer, Urban Urbanc, Delo
Foto: Aleš Fevžer, Urban Urbanc, Delo
Foto: Aleš Fevžer, Urban Urbanc, Delo
Foto: Aleš Fevžer, Urban Urbanc, Delo
Foto: Aleš Fevžer, Urban Urbanc, Delo
Foto: Aleš Fevžer, Urban Urbanc, Delo
Foto: Aleš Fevžer, Urban Urbanc, Delo
Foto: Aleš Fevžer, Urban Urbanc, Delo
Foto: Aleš Fevžer, Urban Urbanc, Delo

DONČIĆEV DEBI

Slovenska članska reprezentanca je del priprav na Eurobasket 2017 tradicionalno opravila tudi v Rogaški Slatini. Na prvi pripravljalni tekmi proti univerzitetni reprezentanci Rusije je ob zmagi z 79:63 svoj debi v dresu članske reprezentance dočakal Luka Dončić. S 14-imi točkami je bil tudi prvi strelec Slovenije, ki se je manj kot dva meseca kasneje v Istanbulu veselila osvojitve naslova evropskih prvakov.

Foto: BoBo, Aljoša Kravanja, Aleš Fevžer
Foto: BoBo, Aljoša Kravanja, Aleš Fevžer
Foto: BoBo, Aljoša Kravanja, Aleš Fevžer
Foto: BoBo, Aljoša Kravanja, Aleš Fevžer
Foto: BoBo, Aljoša Kravanja, Aleš Fevžer
Foto: BoBo, Aljoša Kravanja, Aleš Fevžer

ROGAŠKA DEL NOVOUSTANOVLJENE ABA LIGE 2

#SprehodSkoziZgodovino nadaljujemo s sezono 2017/18, ko je članska ekipa Rogaške zaigrala tudi v ABA Ligi 2, ki so jo Slatinčani končali na visokem 5. mestu. Po 11-ih zmagah in 7-ih porazih v 1. delu Lige Nova KBM in uvrstitvi v ligo za prvaka (7/7) se je za Slatinčane sezona v državnem prvenstvu končala v četrtfinalu, ko je bila v ponovitvi finala iz sezone 2016/17 z 2:0 boljša Petrol Olimpija. Z zadnjo tekmo sezone se je končala tudi bogata kariera Dragiše Drobnjaka.

PETER MARKOVINOVIČ S SLOVENIJO U18 DO BRONA

Peter Markovinovič, dolgoletni vodja mlajših selekcij Košarkarskega kluba Rogaška in pomočnik Damjana Novakovića pri vodenju članske ekipe, je kot selektor reprezentance do 18 let Slovenijo na Evropskem prvenstvu v Grčiji popeljal do bronaste medalje. Fantje so v tekmi za tretje mesto z 81:57 premagali gostiteljico prvenstva, Grčijo, in Sloveniji prinesli drugo medaljo v kategoriji fantov U18, prvo po letu 2002.

PREDČASEN KONEC SEZONE

Po tem, ko se je Rogaška že sedmič zapored uvrstila v ligo za prvaka, v ABA Ligi 2 pa so uvrstitev med najboljše štiri preprečile poškodbe, je sezono 2019/20 ustavila pandemija koronavirusa. Varovanci Damjana Novakovića so zadnjo tekmo v sezoni odigrali 10. marca, ko so v svoji prvi tekmi v ligi za prvaka s 75:71 premagali novomeško Krko. Sezona državnega prvenstva se je brez razglasitve državnega prvaka uradno končala nekaj dni za tem.

Arhiv: Košarkarski klub Rogaška
Arhiv: Košarkarski klub Rogaška
Arhiv: Košarkarski klub Rogaška
Arhiv: Košarkarski klub Rogaška
Arhiv: Košarkarski klub Rogaška