Celotna novica

Zaključek vseh tekmovanj pod okriljem KZS v sezoni 2019/20

Izvršni odbor Košarkarske zveze Slovenije je sprejel sklep, da se z 20. marcem 2020 zaključijo vsa tekmovanja pod okriljem Košarkarske zveze Slovenije v tekmovalni sezoni 2019/20.

Vodstvo KZS, tekmovalna komisija in predstavniki združenj košarkarskih klubov vseh lig, so bili v preteklih dneh v dnevnih stikih. Razlog za dokončen zaključek tekmovalne sezone je vse težja situacija z epidemijo in predvsem dejstvo, da ni znano, kdaj se bo situacija normalizirala in kdaj bi klubi sploh lahko poskrbeli za ponovno vadbo ekip. Glede na trenutne razmere gre za povsem logično odločitev.

Končni vrstni red v 1. SKL ni določen. Tako se ne določi prvaka lige in ekipe, ki izpade iz tekmovanja. Sezona 2019/20 je končana tudi za vse mlajše selekcije.

Poziv k odpovedi 1. slovenske košarkarske lige je sicer pripravila Cedevita Olimpija, s predlogom pa so se na izredni korespondečni seji strinjali vsi klubi, ki so v tej sezoni nastopali v Ligi Nova KBM. Združenju prvoligašev Slovenije sicer predseduje predsednik Košarkarskega kluba Rogaška, Kristijan Novak, ki je odločitev o zaključku sezone pokomentiral takole: "V Združenju klubov Lige Nova KBM smo soglasno potrdili predlog Cedevite Olimpije, ki je pozvala k zaključku prvenstva in s tem seznanili KZS, ki je potem sklicala korespondenčno sejo Izvršnega odbora, ki je potrdil sklep o prekinitvi in zaključku prvenstva brez določitve zmagovalca in brez izpada iz lige. Zato tudi jaz v obeh vlogah seveda podpiram to odločitev, saj je varnost in zdravje vseh udeležencev na prvem mestu, poleg tega pa si ne predstavljam, kako bi lahko nadaljevali s prvenstvom po dvomesečni pavzi vseh aktivnosti."

O nadaljnjih korakih Novak dodaja: "V klubu bomo po prekinitvi klubskih aktivnosti najprej poskrbeli za varno vrnitev vseh igralcev domov. Zaradi predčasnega zaključka vseh aktivnosti bo dovolj časa za podrobno analizo opravljenega dela v tej sezoni in po analizi in normalizaciji razmer bomo kar kmalu začeli z razgovori s posameznimi igralci glede nadaljevanja sodelovanja. V klubu bomo skladno z odločitvijo o zaključku prvenstva zaradi višje sile pripravili sklepe o sporazumni prekinitvi vseh pogodb na dan zadnje klubske aktivnosti, za tiste igralce in osebje, ki imajo večletne pogodbe, pa ustrezne anekse k pogodbam. S strani FIBA in KZS bo pripravljeno pravno mnenje glede te problematike in pri pripravi sklepov se bomo držali tega mnenja, ki ga pričakujemo v teh dneh."